Relatia parinţi si copii în concediu

Părinţii, la fel ca şi copiii aşteaptă cu nerăbdare vacanţa. Grijile legate de serviciu, de şcoală, de teme, de tezele cu subiect unic sau de absenţele de la şcoală par să dispară pe loc atunci când începe concediul. Dacă părinţii aleg să plece în concediu cu copilul este un moment foarte bun pentru a reevalua relaţia cu copilul şi a îmbunatăţi comunicarea. De cele mai multe ori părinţii petrec prea puţin timp cu copiii lor, iar lipsa de timp este justificată de jobul fulltime şi alte activităţi. Copilul petrece mult timp la grădiniţă sau este lăsat în grija bunicilor sau a bonei. Chiar dacă toate persoanele din jurul lui sunt atente la sanătatea lui, la comportamente şi la educaţie, copilul mic are nevoie în primul rând de formarea treptată a legăturii afective cu mama şi cu tata. Celelalte persoane adulte din viaţa lui tind să devină un substitut pentru părinţi. Vacanţa devine astfel aproape singura ocazie în care copilul este împreună cu părinţii lui, beneficiind exclusiv de atenţia lor.

Cum să avem o comunicare reală cu copilul în vacanţă?
Relaxarea părinților, relația de armonie și iubirea dintre ei sunt foarte importante. Copilul este ca o cutie de rezonanță. Orice se petrece în familie, tensiuni, certuri sau neliniști este imediat perceput și trăit cu intensitate de către copil. De aceea urmărește să te apropii sufletește de copilul tău, renunțând la critici și observații. Amintește-ți că, copilul este parte din familie, iar comportamentele pe care le are, le-a învațat de la adulții care sunt în preajma lui.
Părinții pot considera că vacanța îi ajută să recupereze timpul pierdut. Cu siguranță e mai bine să ne bucurăm de timpul prezent și să urmărim să fim permanent în comunicare cu copilul. Urmărește jocul lui și vei descoperi cum trăiește absența mamei și a tatălui! Participă la jocurile lui și poți astfel să-l asculți și să-l simți și mai mult poși să-i îndepartezi fricile, neliniștile. Limbajul jocului poate vindeca multe răni sufletești datorate relațiilor insuficient stabilite între copil și părinți.
Manifestările afectuoase, pline de tandrețe, îmbrățișările și mângâierile părinților sunt pentru copil un izvor de fericire și un liant psihologic pentru comunicarea sufletească.
În vacanță urmărește să alegi acele activități sau locurile în care toți membrii familiei să se bucure și să aducă acel plus de energie atât de necesar!
Întreabă-ți copilul unde vrea să-și petreacă vacanța și discutați împreună planurile de concediu. Copilul va fi foarte interesat și astfel  vă asigurați o vacanță liniștită!
Sunt dese situațiile în care copiii se îmbolnăvesc chiar în vacanță. E bine să evitați locurile sau alimentele nepermise și să alegeți destinațiile care sunt în siguranță pentru sănătatea copilului.
Dacă  copilul face crize de opoziție, este neascultător, vacanța poate fi prea scurtă pentru a îmbunătății relația cu copilul tău. Din nefericire nu există un remediu pe care să-l oferi copilului și el să se transforme în cel mai cuminte și ascultător copil.  Urmărește să te cobori la înălțimea ochilor lui, să-l privești cu multă iubire și să-i spui adevărul. Nu te lăsa copleșit de emoțiile pe care copilul ți le transmite reacționând la fel, cu furie. Gândește-te că e doar o apărare la o suferință sau un comportament învățat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s