Psihologie si alimentatie sanatoasa la copii

O dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului dumeavoastra necesita o hrana sanatoasa, bazata pe alimente, fructe si legume proaspete. Produsele consumate in  perioada de crestere  a copilului, ce contin aditivi alimentari, pesticide si plante modificate genetic sunt adevarate otravaruri. Este necesar sa amintim parintilor ca instictul alimentatie este primul care apare in istoria naturala a vietii individului si comportamentul  alimentar al copilului catre o alimentatie naturala sau nu, depinde de educatie. La randul sau, comportamentul alimentar este influentat de emotii si de factorul stres iar deficientele sau excesele alimentare au un impact negativ supra organismului, si conduc la obezitate, scaderea imunitatii, probleme dermatologice, tulburari digestive grave, cancer si probleme psihologice.

Comportamentul alimentar este un comportament invatat
Parintii au un rol decisiv in formarea unui comportament alimentar sanatos. Deseori parintii folosesc produsele alimentare, in special dulciurile si produsele fast-food drept sistem de recompensa si pedeapsa in educatia copiilor.  Mai mult decat atat, parintii le ofera copiilor distractii si chiar petreceri de ziua de nastere in locuri cu mancare bogata in grasimi, zahar si aditivi alimentari. Astfel, copilul este invatat sa fie recompensat cu produsele preferate pentru performantele scolare sau pentru atitudini si comportamente dezirabile acasa, la gradinita sau la scoala si  va cere parintilor sa le cumpere in continuare. In felul acesta se formeaza un fals sistem atitudinal-motivational in educatia copilului. El nu va mai urmari sa asimileze informatiile, sa aiba un mod natural de a-si exprima emotiile si nevoile ci va urmari satisfacerea dorintelor parintilor si obtinerea dulciurilor, a jucariilor si a distractiile promise. Copiii la fel ca si parintii, sunt manipulati de reclamele si etichetele colorate excesiv si opteaza pentru cumpararea acestora fara a se gandi la consecintele asupra sanatatii. Sa nu uitam ca a manca sanatos inseamna a lua decizii corecte asupra a ceea ce mananci, cat si cand mananci, cu scopul de a-ti imbunatati sau de a-ti mentine sanatatea.
Cum  invatam copilul sa aiba un comportament alimentar sanatos?
• Inainte de a lua decizia de a cumpara sau de a-i face o surpriza copilului dumnevoastra, ganditi-va mai intai la sanatate si la nevoia lui de a invata comportamente care sa-l ajute sa se dezvolte psihic armonios!
• Invatati copilul dumneavoastra cum sa aleaga si sa se hraneasca cu produse naturale, pentru ca simtul   gustului si mirosului sa functioneze natural deoarece deja sunt atat de alterate datorita colorantilor existenti in alimente!
 • In plan psihic, o buna functionare a simturilor aduce in fiinta copilului dumneavoastra un surplus de vitalitate.
• Ganditi-va ca exista multe alte locuri, in care copilul dumneavoastra poate sa beneficieze de natura si de prospetime atunci cand doriti sa-i organizati o petrecere de ziua lui, impreuna cu toti prietenii si colegii de gradinita sau de scoala.
• Ganditi-va inainte sa oferiti copilului drept recompensa alimentete nesanatoase, ca exista si aprecierile verbale pozitive care conduc la cresterea stimei si increderii in sine!
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s