Dezvoltarea limbajulul la copil – când intervenim?

Comunicarea prin limbaj este fundamental pentru procesele de socializare, cunoastere si invatare
Orice intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului impiedica dezvoltarea psihica a copilului. Limbajul este un ansamblu de abilitati de ascultare, atentie, imitatie, intelegere, memorare, fonatie si socializare. Stimularea dezvoltarii copilului va urmari realizarea functiilor limbajului, rol suport pentru dezvoltarea intelectuala.

Ce dificultăți de vorbire au copiii?
– Intarziere in dezvoltarea vorbirii;
– Dificultati de articulatie si pronuntie;
– Balbaiala.

Cum depistãm dificultãțile?
In familie, parintii sunt primii care observa intarzierea vorbirii copilului sau dificultatile de articulare ale unor sunete (ex : s, z, s, j, t, ce, ci, l, r). Daca aceste dificultati de vorbire se mentin pana la varsta de 4 ani, este recomandabil sa va adresati logopedului pentru terapie specifica fiecarei tulburari de limbaj. Nu pregetati sa consultati un specialist, in speranta ca aceste dificultati se vor rezolva de la sine!

Ce trebuie sa stim si cum intervenim pentru corectarea dificultatilor de vorbire?
Pentru a decide daca exista sau nu o anumita dificultate in vorbirea copilului tau, este important sa-l auziti intr-o ambianta fireasca. Fiti atenti si notati-va care sunt sunetele pe care copilul nu le poate articula izolat si in cuvinte !

– Incurajati-l, fiti rabdatori si nu-l certati in public, deoarece exista riscul sa apara anumite blocaje in vorbirea copilului. Nu fortati copilul sa repete sunetul sau cuvantul!
– Intre actul respiratiei si actul vorbirii trebuie sa existe o buna coordonare;
– Graba in exprimare si nerespectarea pauzelor necesare in vorbire ii fac pe unii copii sa vorbeasca si in cursul inspiratiei;
– Nu incurajati si nu radeti de dificultatile de articulare! Ajutati copilul sa pronunte, oferind de fiecare data cuvantul si sunetul articulate corect. Copilul are nevoie de un model auditiv pentru dezvoltarea auzului fonematic ;
– Este important sa recompensam copilul cu aprecieri verbale pentru tot ceea ce reuseste ;
– Copilul trebuie eliberat de teama de a vorbi. Acordati-i afectiune si timp;
– Folositi jocul pentru a repeta anumite sunete sau cuvinte. Cititi-i poezii, povesti si accentuati sunetul pe care copilul trebuie sa-l invete ;
– Eliberarea de nesiguranta, de orice teama ca ar avea o dificultate in vorbire, va contribui la dezvoltarea limbajului si a intregii personalitati a copilului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s